BOLU DAĞI TÜNELİ'NDEKİ KAZA BİR KEZ DAHA KURALLARIN ÖNEMİNİ ORTAYA KOYDU...

Son yılların en soğuk kışının geçtiği Türkiye'nin önemli geçiş noktası TEM Otoyolu'nun Bolu Dağı geçişinde, cuma günü 32 aracın karıştığı, cumartesi günüyse 18 aracın karıştığı zincirleme trafik kazaları meydana geldi. 1 kişinin hayatını kaybettiği 23 kişinin de yaralandığı kazalar, kış şartlarına uygun araç kullanmanın ve kurallara uymanın önemini bir kez daha ortaya koydu. Direksiyon eğitmeni ve ileri sürüş teknikleri uzmanı Oğuz Kahraman, zorlu kış şartlarında araç kullanan sürücülere uyarılarda bulundu. Aracın, kış şartlarına uygun olmasının öneminden bahseden Kahraman, "Aracımızın genel kontrollerini yapmamız gerekiyor. Kar lastiklerimizin, uygun ebatta aracımızda bulunması gerekiyor. Kışlık bakımlarımızı yapmamız gerekiyor. Bununla beraber sürüşe başladığımızda ise dikkat etmemiz gereken en önemli faktör yoldaki tehlikelerin farkına varmamız gerekiyor. Kuru bir zeminde araç kullanmıyorum. Zemini iyi tespit etmemiz gerekiyor. Kar mı? Buz mu? Kaygan bir zemin mi? Frene basıp da mı kayma gerçekleşiyor? Yoksa buzlu bir zeminde kayma gerçekleşiyor? Ya da gaz tepkimesiyle oluşan bir kayma gerçekleşiyor? Bunu tespit etmemiz gerekiyor." dedi.

Takip mesafesinin önemine de değinen Kahraman, "Akan bir trafiğin içinde normal yaz şartlarında, kuru bir zeminde hareket etmediğimizin farkına varmamız gerekiyor. Sol şerit biliyorsunuz hızlı akan bir şerit. Ama kış şartlarında önümüzdeki araçla takip mesafesini daha fazla açmamız gerekiyor. Buna çok dikkat edilmesi gerekiyor. Ani gaz tepkileri, ani direksiyon hamleleri yapmamaları gerekiyor. Aracın savrulmaya başladığını anladıkları an yapmaları gereken en önemli şey gaz pedallarından ayaklarını çekmeleri gerekiyor." diye konuştu.

Cumartesi günü Bolu Dağı Tüneli içerisinde meydana gelen 18 aracın karıştığı kazayla ilgili konuşan Oğuz Kahraman, hız limitleri ve takip mesafesine uyulmasının hayati önem taşıdığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Tünel girişlerinde dış ortam biraz kaygan ve ardından kuru bir zemine geçiliyor. Tünel girişlerinde yazan hız limitlerine uymamız gerekiyor. Ayrıca araçların içerisinde bir GPS var. Navigasyon diye tabir ettiğimiz, tünelin içinde aktif olmayan, toprağın altında çekmeyen bir sistem var. Navigasyonda yazan hızımız bizim uydu hızımız. Kadranda yazan hızımız ise bizim karasal hızımız. Arada bir 5 kilometrelik bir fark var. Tünelin içerisinde kuru bir zeminde takip mesafesinin kat kat artırmamız gerekiyor. Çünkü iklim şartları işin içine girdiğinde durum değişiyor. Takip mesafesi eşittir hızının yarısı olarak öğretildi. Bu kış şartlarında bu şekilde değil. Kesinlikle ama kesinlikle iklim şartlarına bağlı olarak değişir. Kış koşullarında örneğin 90 kilometre hızla gidiyorsunuz, 45 metre değil de 70-100 metreye kadar önünüzdeki akan trafiğin durumuna göre yumuşak hareketlerle hareket etmek gerekiyor. Tünel içerisinde gizli buzlanma olmuş olabilir. Oradaki kontrollerin nasıl yapıldığını bilemiyoruz inceleme yapmadığımız için. Yolda bir sıkıntı olabilir. Bu sıkıntı ilk başta giden bir aracın durmasıyla ani bir şekilde gerçekleştiyse, arkadan gelenler hızlı geliyor demektir. Bu da eşittir, takip mesafesine çıkıyor. Tünelin içinde de bir gizli buzlanma olabilir, dışında da olabilir. Eksi dereceleri yaşayan bir ilde yaşıyoruz. Sürücülerin çok dikkat etmelerini öneriyorum." dedi.
 

banner11
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner16