Kerkez, besin zehirlenmelerine dikkat çekti

Besin zehirlenmelerinin, halk sağlığını yakından ilgilendiren ve özellikle yaz aylarında artan, yaygın hastalıklardan biri olduğunu, bu durumun sıcak hava koşullarının bakteri ve diğer mikroorganizmaların hızlı bir şekilde çoğalmasına neden olduğundan kaynaklandığını belirten Kerkez, “Besin zehirlenmelerinin en sık nedeni olan bakteriler, kendi başlarına hareket edemezler. Besinlere bulaşabilmeleri için mutlaka bir aracıya gereksinim duyarlar. Bu aracılar, insanlar, hayvanlar ve böceklerdir. Bakteriler besinlere hasta ya da taşıyıcı insan yoluyla bulaşabildiği gibi, “çapraz bulaşma” adı verilen yolla da bulaşabilir.” dedi.

Besin güvenliği konusunda “Çapraz bulaşma”nın çok önemli bir detay olduğuna dikkat çeken Dr. Bayram Kerkez, temiz bir yiyeceğe besin olmayan ve bakteri içeren etmenlerden bakteri bulaşmasının çapraz bulaşma olarak adlandırıldığını, buna neden olan besin dışı etmenlerin “eller, araç-gereçler, doğrama tahtaları, mutfak tezgahları, mutfakta kullanılan bez ve süngerler, giysiler ve öksürme-hapşırmadan kaynaklanan damlacıklar” olduğunu söyleyerek “Bu saydıklarımızın temizliğine çok daha özen gösterilmelidir.” dedi. 

Besinleri hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktaları sıralayan Dr. Bayram Kerkez; “Tüm taze meyve ve sebzeleri bol suda iyice yıkayın. Çiğ ve pişmiş besinleri birbirinden ayrı hazırlama yüzeylerinde ve ayrı araç-gereçler ile hazırlayın. Hazırlama sırasında, çiğ besinleri pişmiş veya yarı hazır hale getirilmiş besinlerden uzak tutun. Çiğ besinleri elledikten sonra ellerinizi uygun şekilde iyice yıkayın. Başta çiğ tavuk olmak üzere et, balıkla temas eden tüm yüzeyleri ve araç-gereçleri her kullanım sonrasında bol sıcak deterjanlı su ile yıkayın ve dezenfekte edin. Et, süt, yumurta gibi potansiyel riskli besinler, hazırlık aşamasında buzdolabının dışında en fazla 2 saat bekletilebilir. İki saatten fazla buzdolabı dışında kalmış potansiyel riskli besinler tüketim için güvenli değildir. Dondurulmuş besinleri, buzdolabı sıcaklığında, orijinal ambalajı içinde akan soğuk su altında veya mikro-dalga fırınlarda çözdürün. Bir kez çözdürülmüş olan besinleri tekrar dondurmayın. Terbiye edilmiş et ürünlerini ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edin.” diyerek vatandaşları uyardı.

banner11
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner16