Gerede Gölü’nde tehlike çanları çalıyor. Ekolojik dengeye zarar verdiği bilinen İsrail sazanları, gölde yayılmaya devam ediyor.
İstilacı bir tür olarak bilinen İsrail sazanları, gölde bulunan diğer türlere ve ekosisteme büyük zarar veriyor. Özellikle diğer sazan türlerinin yok olmasına sebep olan bu tür, ekolojik dengeyi ciddi anlamda tehdit ediyor. Ekonomik değeri olmayan İsrail sazanı, Sazangiller üst sınıfından olup, bilimsel adı “Carassius” olan Carassius Cyprinidae familyasına bağlı bir cins. Yerli sazan türlerinden bıyıklarıyla ayırt edilebilen bu tür, yılda 8-9 defa yumurta verebiliyor ve Türkiye’deki iç sularda hızla yayılıyor.
Gerede Gölü’nün yanı sıra çevre illerdeki sularda da İsrail sazanları bulunuyor. Bu illerdeki Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, İsrail sazanları ile mücadele kapsamında bu balıkları yakalayarak imha ediyor. Gerede halkı, benzeri bir mücadelenin burada da yapılmasını bekliyor.
Gerede Gölü’nden yakaladığı İsrail sazanıyla ilgili yaşadıklarını anlatan H.C. isimli vatandaş, “Göle öylesine olta atmıştım. Bir süre sonra misinada hareketlilik fark ettim. Oltamı çekip balığı incelediğimde tuhaf ve az gördüğüm bir tür yakaladığımı anladım. Çevremde balıkçılıkta usta olan kişilerle konuştuğumda bunun İsrail sazanı olduğunu ve yenilmeyen, zararlı bir tür olduğunu söylediler” diye konuştu. İsrail sazanlarının, uzun yıllar önce Gerede’ye “çöl kraliçesini seçmek için” geldiklerini söyleyen İsrailli turist kafilesi tarafından göle salınmış olabileceği ihtimali de akıllara geliyor.